Dažnai užduodami klausimai

1. Kokie vabzdžiai yra valgomi?

Pasaulyje yra žinoma virš 2000 valgomų vabzdžių rūšių.

Tarp kurių yra rūšių iš įvairių vabzdžių grupių: vabalų, drugių, bičių-širšių, laumžirgių, termitų, musių, tarakonų, žiogų-svirplių-skėrių ir kitų grupių atstovų.

2. Ar svirpliai naudojami „žali“?

Mūsų užauginti svirpliai, kaip ir visa valgoma mėsa, yra termiškai apdorojami. Pirmiausiai svirpliai užšaldomi. Vėliau blanširuojami (trumpai apverdami), tuomet lėtai džiovinami. Taip paruoštus svirplius jau galima patiekti arba iš jų gaminti miltus. Tokia paruošimo technologija yra plačiai naudojama Šiaurės Amerikoje ir Europoje. 

3. Ar valgomas visas svirplys?

Valgoma yra nuo 80 iki 100 proc. vabzdžio. 

4. Kodėl turėčiau pradėti naudoti vabzdžius?

Gausu baltymų – kuriuose visos 9 nepakeičiamosios aminorūgštys ir visos likusios pakeičiamosios taip pat. 
✅Gausu geležies ir kalcio.
❌Mažai riebalų ir angliavandenių
🌿Organiška ir be gliuteno.
🍏Vitaminai (A, C, B12).
✅Skaidulų šaltinis (dėl esančio chitino).
🌿Draugiška aplinkai

5. Kiek juose tų baltymų?

Kalbant apie vabzdžius bendrai, juose baltymų kiekis svyruoja nuo 25-75% (sausos masės). Svirpliuose jis apie 50-70%. Kadangi savo svirplius maitiname baltymais praturtintu maistu, mūsiškiuose jų yra apie 51%.

Pagal įvairių mokslininkų duomenis, aminorūgštys tarp įvairiu maistu maitintų (o mes saviškius taip lepinam!) svirplių savo kiekiu mažai skiriasi. Juose yra 18 skirtingų aminorūgščių.

6. Nuo ko pradėti?

Drąsiausiems siūlome įsigyti džiovintų svirplių ir tiesiog išbandyti vienus – įvertinus natūralias savybes galima toliau eksperimentuoti. T.y. patiekti su įvairiais padažais, prieskoniais, patiekalais. 

Kam nesinori „cielo“ svirplio – geriausia pradėti nuo svirplių miltų, kuriuos mes beriame praktiškai visur: į kepinius, salotas, ant sausų pusryčių ir kt. 

 7. Kokie tai svirpliai?

Šiuo metu Jums siūlome jamaikinius svirplius (Gryllus assimilis) ir naminius svirplius (Acheta domesticus).

8. Ar galiu būti alergiškas svirpliams?

Svirpliams gali pasireikšti tiesioginė ir netiesioginė alergija. Tiesiogiai svirpliams gali būti alergiški tie žmonės, kurie yra alergiški jūros gėrybėms arba dulkių erkutėms. Netiesioginė alergija gali pasireikšti dėl galimų alergenų pėdsakų, susijusių su svirplių suvartotu maistu. Jie yra maitinami subalansuotu įvairių varpinių ir ankštinių kultūrų bei šviežių vaisių ir daržovių mišiniu